Bereczky_Z_2015_

tanszékvezető egyetemi docens

1974-ben születtem Fehérgyarmaton. Általános iskolás és gimnáziumi éveim nagy részét azonban Mátészalkán töltöttem, majd a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségiztem. További tanulmányaim és pályaválasztásom szempontjából meghatározóak voltak a mátészalkai iskolák; az Esze Tamás Gimnázium biológia-kémia tagozatán igen magas színvonalú képzést kaptunk, mely megerősített abban, hogy a természettudományok irányába haladjak tovább. Abban, hogy végül az orvostudományt választottam, óriási szerepe van szüleimnek, akik soha nem akartak befolyásolni a pályaválasztásban, sőt bármilyen (később átmenetinek bizonyuló) fellángolásomat bármilyen szakterület iránt támogatták. Mindketten kiváló szakorvosok és szorgalmukkal, munkabírásukkal, a szakmájuk iránti alázattal és felelősségtudatukkal életre szóló példát mutattak és akaratlanul is kijelölték számomra azt az utat, melyet 2000-ben, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán általános orvosként „summa cum laude” végezve elkezdtem. Ezért örökké hálás leszek nekik.

Az orvosi egyetem elvégzése után a debreceni klinikán kezdtem dolgozni, az akkori nevén Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézetben (ma Laboratóriumi Medicina Intézet, LMI). Ide az intézetvezető meghívása alapján kerültem, mivel már az egyetemi évek alatt tudományos kutatásokat folytattam diákkörösként. E kutatóévek eredménye egy országos TDK konferencia első helyezés és egy pro scientia aranyérem (2000) volt. Orvosi Laboratóriumi Diagnosztika szakvizsgámat 2005-ben szereztem, majd 2010-ben megszereztem a Molekuláris Genetikai Diagnosztika szakképesítést is. Mindezen szakvizsgáim birtokában folyamatosan végzek laboratóriumi diagnosztikát; szűkebb szakterületem a hemosztázis (véralvadási rendellenességek, thrombosisok).

A laboratóriumi diagnosztika mellett kutatással is foglalkozom, 2007-ben PhD fokozatot, majd 2011-ben med. habil. fokozatot szereztem. Fő kutatási területem a hemosztázis rendellenességek vizsgálatához kapcsolódik: ritka haemorrhagiás diathesisek molekuláris genetikája és proteomikája, artériás (coronaria betegség, stroke, occlusiv perifériás érbetegség) és vénás thrombosisok vizsgálata, thrombophiliák molekuláris karakterizálása. Szakmai koordinátori feladatokat látok el hemosztázis laboratóriumi diagnosztikai reagensek fejlesztésében, új módszerek kidolgozásában és standardizációs eljárásokban is. Mindezek eredményeként ma már több végzett PhD hallgatóm és TDK szakkörös hallgatóm van, több kutatási pályázatot nyertem és elismeréseket kaptam, pl. Debreceni Egyetem legjobb klinikai témájú közleményért díj (2008), Bolyai kutatási ösztöndíj (2009), Debreceni Egyetem Női Kutatója díj (2017). Több mint 60 nemzetközi közlemény fűződik a nevemhez. Jelenleg elnöke vagyok a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaságnak.

Harmadik pillére a mindennapi munkámnak az oktatás. Orvostanhallgatók oktatásában veszek részt gyakorlatok és előadások tartásával magyar és angol nyelven („klinikai biokémia tantárgy”). Az orvosdiagnosztikai laboratóriumi és a kutató laboratóriumi analitikus BSc képzésben és a Klinikai Laboratóriumi Kutató MSc képzésben is aktívan közreműködöm, jelenleg e BSc és MSc szakok felelőse vagyok. 2012 óta vezetem a Klinikai Laboratóriumi Kutató tanszéket.

Meghatározó számomra családom; férjem, dr. Balogh László, kardiológus, szintén a Debreceni Klinikán dolgozik. Az ő támogatása nélkül nem lett volna lehetséges a szakmai előrehaladásom; szakmailag és emberileg is inspirál. Három gyermekünk van, akik az önéletrajz írása idején 10, 7 és 5 évesek. Ők tanítanak (edzenek) arra, hogy soha ne fáradjak el, könnyen viseljem a megpróbáltatásokat és a problémákat gyorsan, hatékonyan kezeljem.
Köszönöm szeretetüket, egész lényüket, azt, hogy vannak nekem.